Edelhert - Red deer - Cervus elaphus

 

Het edelhert (Cervus elaphus), in jagersjargon roodwild, is een hertensoort die voorkomt in Europa, Azië en Noord-Amerika. De Noord-Amerikaanse ondersoorten, die in de Verenigde Staten wapiti en in Canada elk(niet te verwarren met het Britse elk dat een eland is) worden genoemd, worden soms als een aparte soort, Cervus canadensis, beschouwd. Ook Europa en Azië kent enkele ondersoorten. Het edelhert is op de elandna het grootste hert. Het edelhert komt in Nederland voor op de Veluwe, de Oostvaardersplassen en sinds 2005 in het Weerterbos. Af en toe wordt er een edelhert op de Utrechtse Heuvelrug gesignaleerd, alsmede aan de grens met Duitsland van aldaar toegelopen dieren. In het wild levende edelherten zijn in België relatief zeldzaam. In Vlaanderen komen ze voor in de regio Voeren, op het Kempens Plateau en in het Belgisch-Nederlandse grenspark Kempen-Broek. In Wallonië is hun verspreiding beperkt tot het zuidelijke en westelijke deel van de Ardennen. In de zomer zijn de dieren roodbruin van kleur, in de winter grijsachtig bruin. De buikzijde is wit en het staartstuk is roomkleurig. De rui begint eerst bij de kop, de poten en het voorlijf. In september begint de zomervacht plaats te maken voor de wintervacht, en in december is deze volledig vervangen. De zomervacht komt weer terug in mei, en is in juli of augustus compleet. De gemiddelde lichaamsgrootte van een edelhertenpopulatie wordt beïnvloed door meerdere factoren. Edelherten uit bosgebieden zijn kleiner dan die uit meer open gebieden, en de lichaamsgrootte neemt toe van het westen naar het oosten. Ook zijn mannetjes groter dan vrouwtjes. De kop-romplengte ligt tussen de 165 en de 260 centimeter, de schouderhoogte tussen de 114 en de 140 centimeter. De staart is zonder het haar meegerekend tussen de twaalf en de vijftien centimeter lang, met haar ongeveer twintig centimeter. Mannetjes worden tot 255 kilogram zwaar, vrouwtjes tot 150 kilogram. Enkel het mannetje draagt een gewei dat gemiddeld zo'n 70 centimeter lang is, maar kan uitgroeien tot meer dan 90 centimeter. Het gewicht kan variëren van vier tot tien kilogram. Aan het gewei kan men enigszins de leeftijd aflezen. Een jong edelhert heeft gewoonlijk een kleiner gewei met weinig vertakkingen, maar een hert in zijn laatste levensfase zal ook weer een kleiner gewei met minder takken krijgen. Een gezond dier heeft een forser en zwaarder gewei, maar niet per se meer enden dan een ziekelijk dier. Er is een duidelijk verband tussen de kwaliteit van het leefgebied en de grootte van de hertengeweien. In de zeventiende eeuw waren de geweien fors, en vanaf de Renaissance zijn in Duitsland geweien met 24 en meer enden geconserveerd; een daarvan weegt bijna 20 kilogram. Er is zelfs sprake van een 66-ender, maar dit is een curiosum waarmee iets mis is. Vanaf de 17e eeuw eisten bevolkingsdruk, jacht en aanplant van naaldbomen hun tol. Na eeuwenlange verschraling kregen de Veluwse edelherten na de Tweede Wereldoorlog weer forsere geweien. Door aanleg van loofbos en wildakkers en het bevorderen van ondergroei verbeterden toen hun leefomstandigheden weer. Het gewei wordt elk jaar afgeworpen onder invloed van geslachtshormonen. Oudere herten doen dat gedurende de laatste wintermaanden, jonge dieren meestal in maart of april. Daarna groeit meteen het nieuwe gewei dat gemiddeld in juli voltooid is. In augustus begint de basthuid te jeuken en verwijderen de mannetjes die door het gewei langs takken en boomstammen te schuren. In de nazomer ziet de wandelaar dan ook vaak lappen huid aan de takken hangen. bron wikipedia

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/1600
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250
Lensmodel: 150.0-500.0 mm f/5.0-6.3
Lensspecificatie: 150, 500, 5, 6.3

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/320
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/320
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/250
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/160
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/1000
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/320
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250 

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/320
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

Belichtingsmodus: Automatische belichting
Belichtingsmethode: Diafragmaprioriteit
Belichtingsduur: 1/320
Bestandsbron: DSC
Flits: Geen flits
ƒ-stop: 6,3
Scherptediepte: 500
Scherptediepte 35-mm film: 750
Versterkingsregeling: Hoge versterking omhoog
ISO-snelheid: 1250

share this article

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter